Αποτίμηση Χρηματιστηριακών Παραγώγων με χρήση Υπολογιστικών Μεθόδων
Η παρούσα εργασία με θέμα "Αποτίμηση Χρηματιστηριακών Παραγώγων με χρήση Υπολογιστικών Μεθόδων" έχει εκπονηθεί το 2003 από τον κ. Μηνά Δ. Κουλησιάνη.
Ο κ. Κουλησιάνης Μηνάς είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Πατρών του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Μηνά Κουλησιάνη είτε σε θέματα που αφορούν την εργασία του, είτε σε προσωπικό επίπεδο, παρακαλούμε γράψτε μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα: Αποτίμηση Χρηματιστηριακών Παραγώγων Υ.Μ.
Σύντομη Περίληψη:
Μια πολύ σημαντική κατηγορία προβλημάτων των Υπολογιστικών Οικονομικών ασχολείται με την αποτίμηση (pricing) χρηματοοικονομικών προϊόντων (assets) ή παραγώγων αυτών (derivatives), δηλαδή με τον υπολογισμό της δίκαιης τιμής με την οποία θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατίθενται στις οικονομικές αγορές.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποτίμηση των παραγώγων, τα οποία κατά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε χρηματιστηριακές αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης και παρουσιάζουν τεράστιους όγκους συναλλαγών, ενώ πρόσφατα κάποιοι τύποι παραγώγων έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα, στον τομέα των παραγώγων έχει σημειωθεί πολύ σημαντική ερευνητική δραστηριότητα με αιχμή του δόρατος τα δικαιώματα (options).
Η συνεισφορά της παρούσας διατριβής, μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα:
- Εισαγωγή μιας νέας έννοιας, αυτής του Κινούμενου Δείκτη για την επίλυση προβλημάτων Κινούμενων Συνόρων που χρησιμοποιούν τη διατύπωση της Γραμμικής Συμπληρωματικότητας.
- Δημιουργία νέων αριθμητικών μεθόδων (και για πρώτη φορά ευθείων) για την επίλυση προβλημάτων Κινούμενων Συνόρων που χρησιμοποιούν τη διατύπωση της Γραμμικής Συμπληρωματικότητας.
- Εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων στο πρόβλημα ενδιαφέροντος της διατριβής, δηλαδή στο πρόβλημα αποτίμησης χρηματιστηριακών παραγώγων.
- Ανάπτυξη ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης αλγορίθμων που περιλαμβάνει: (α) Παραδοσιακές μεθόδους όλων των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, οι οποίες επιλύουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούν όμως να εφαρμοστούν και στα πλαίσια άλλων εφαρμογών που εμπλέκουν προβλήματα κινούμενων συνόρων, (β) 4 νέες μεθόδους με αρκετές παραλλαγές.
- Αξιολόγηση των νέων μεθόδων. Η αξιολόγηση συνίσταται στα ακόλουθα: (α) Έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών των μεθόδων (ευστάθεια, απλότητα, κ.α.), (β) Συστηματική σύγκριση των νέων μεθόδων με τις υπάρχουσες. Η σύγκριση αυτή αποδεικνύει την τεράστια βελτίωση που επιτυγχάνεται (οι νέες μέθοδοι είναι έως και δύο τάξεις μεγέθους ταχύτερες από τις υπάρχουσες για επίτευξη της ίδιας ακρίβειας).
- Δημιουργία Περιβάλλοντος Επίλυσης Προβλημάτων (Problem Solving Environment - PSE) και Σύγκρισης Μεθόδων που αξιοποιεί τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web). Μέσα από το περιβάλλον αυτό ο μη έμπειρος (μη ειδικός) χρήστης μπορεί να κάνει χρήση της βιβλιοθήκης μεθόδων που έχει αναπτυχθεί για να επιλύσει προβλήματα αποτίμησης options διαφόρων τύπων. Μπορεί επίσης να συγκρίνει μεθόδους και να δει ποιες είναι οι αποδοτικότερες.
- Από τη διατριβή αυτή έχουν μέχρι σήμερα προκύψει 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια, 3 σε διεθνή περιοδικά καθώς επίσης και μια Ενότητα βιβλίου.
{pdf=ergasies-arthra/study_9.pdf|600|600}
Για να κατεβάσετε την εργασία σε μορφή Pdf, παρακαλούμε κάντε κλικ εδώ