Ειδήσεις

“Επέκταση” του Ταμείου της Νορβηγίας και Αλλαγή Στόχων

Το κρατικό ταμείο πλούτου Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους και να βασίζεται περισσότερο σε εξωτερικούς διαχειριστές, καθώς αυξάνεται η έκθεσή του σε αναδυόμενες αγορές και σε αγορές ακινήτων σε μεγάλες πόλεις.

Το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας, που συχνά αναφέρεται ως το ταμείο πετρελαίου, ανακοίνωσε ένα προσχέδιο για τα επόμενα χρόνια που στοχεύει σε ένα ευρύτερο διεθνές σχέδιο και σε μεγαλύτερα μερίδια σε εταιρίες. Η στόχευση στην αγορά ακινήτων, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας, θα μπορούσε σύντομα να διευρυνθεί σε αγορές μεριδίων σε εταιρίες real-estate.

Με την διαχείριση από τον Τομέα Επενδύσεων της Norges Bank, της κεντρικής τράπεζας, το ταμείο των $886 δισεκατομμυρίων δημιουργήθηκε πριν δεκαετίες για να ελέγχει τον πλούτο που θα προερχόταν από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Τώρα είναι το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο στο είδος του και επηρεάζει σημαντικά τις αγορές, χάρη στις τεράστιες κεφαλαιακές συμμετοχές του και σε άλλες επενδύσεις.