Ειδήσεις

Η Yellen επισημαίνει τους κινδύνους για την οικονομική προοπτική, οι οποίοι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την αύξηση των επιτοκίων

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, επισήμανε τους κινδύνους της οικονομικής προοπτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, σε παρατηρήσεις της κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της στο Κογκρέσο, σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει λιγότερο ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη, οι εντάσεις στην Κίνα και σε άλλες διεθνείς οικονομίες θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ΗΠΑ, και οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό συρρικνώνονται, υποστήριξε η κ. Yellen, κατά τη διάρκεια δύο ημερών ομιλιών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.  Χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα στην προοπτική καθυστέρησης των επιτοκίων, η ομιλία της σχετικά με τους κινδύνους αυτούς έδωσε στα σχόλια της απαισιόδοξη χροιά. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του υπογράμμισε την επιφυλακτικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά με την επιβολή πρόσθετων αυξήσεων των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, έπειτα από την αύξησή τους το Δεκέμβρη. Πριν από την κίνηση αυτή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για διάστημα επτά ετών.